chukar

Luc Coekaerts / Flickr / CC0 1.0



kasvata itse valkosipulia ruukuissa

Euroopassa ja Aasiassa kotoisin oleva rohkeasti värillinen riistalintu, chukar, tuotiin Pohjois-Amerikkaan Yhdysvaltojen länsiosissa ja Kanadassa 1800-luvun lopulla - 1930-luvulla. Se on nyt vakiintunut ja kukoistaa monilla alueilla, tuoden ainutlaatuisen ja eksoottisen havainnon monille birderille. Tämä Phasianidae- lintuperheen jäsen on usein kohdelintu vierailijoille lajissaan, ja sen lihavoidut merkinnät helpottavat tunnistamista. Lue lisää siitä, mikä tekee chukarsista ainutlaatuisen tässä käyttölehdessä!



Nopeat faktat

  • Tieteellinen nimi: Alectoris chukar
  • Yleinen nimi: Chukar, Chukar Partridge
  • Elinikä : 3–5 vuotta
  • Koko : 14 tuumaa
  • Paino : 1-1, 2 kiloa
  • Siipien väli : 22 tuumaa
  • Suojelun tila : vähiten huolta

Chukar-tunnistus

Tšukarin kooltaan rakennettu, pyöreä runko ja lyhyt häntä tekevät siitä heti tunnistettavissa viiriäisten, faasanien ja muiden riistalintujen sukulaisina, mutta on tärkeää, että birderit merkitsevät avainkentän merkit näiden lintujen tunnistamiseksi oikein. Sukupuolet ovat samankaltaisia, vaikka urokset ovatkin jonkin verran suurempia ja niillä on pieni kannus molemmissa jaloissa. Sekä miehillä että naisilla lasku on kirkkaan punainen, lyhyt, paksu ja voimakkaasti kaareva yläpuolella. Kasvot on merkitty mustalla nauhalla, joka ulottuu huulten ja silmien läpi, poskia pitkin ja terävästi määriteltyyn kaulakoruun ylärinnan poikki. Valkoinen kulmakarva voi olla näkyvissä kyseisen nauhan yläpuolella, ja toisinaan voi nähdä pienen ruskean poskilaastarin. Leuka ja kurkku ovat harmaasävyisiä, kruunu, selkä, rypäle ja siivet ovat harmaanruskeita. Häntä on harmaa ja kastanjan ulkokorot, helpoimmin näkyvissä lennon aikana. Vatsa on vaaleankeltainen ja kyljet ovat voimakkaasti, pystysuorassa, kastanja, musta ja valkoinen. Aluspohjan peitteet ovat vaalean kastanjaa. Silmä on tumma, mutta sitä ympäröi kirkkaan punainen silmärengas, jalat ja jalat ovat punertavia.

Nuorten lintujen ulkonäkö on samanlainen kuin aikuisilla, mutta puuttuu reunus kyljillä ja niissä on yleisempi pilkkaus hamessa.

Nämä linnut eivät ole poikkeuksellisesti äänekäs, mutta niillä on raspikas, äänekäs ”chuk-chuk-chuk” -kutsu, joka voi olla melko nopea ja toistua monille tavuille, etenkin kun linnut ovat levoton tai hälyttyneitä. Myös muita pehmeitä klinkkejä ja vastaavia puheluita voidaan kuulla.



Chukarin elinympäristö ja leviäminen

Chukarit mieluummin kuivia, avoimia luontotyyppejä, mukaan lukien tasangot, tasangot ja kallioiset kanjonit, joissa on vain hajallaan oleva pensasharja satunnaisesti peittämistä varten, vaikka he ovat taitavia turvautumaan kivisiin rakoihin. Niitä voi löytää korkeudeltaan jopa 10 000 jalkaa.

Tšukarin kotoisin oleva Euraasialainen alue ulottuu Turkista Kiinaan, mukaan lukien eteläisen Venäjän osat ja Pakistanin ja Intian pohjoisosat. Pohjois-Amerikassa chukareita löytyy Rocky Mountain -alueelta, joka ulottuu Brittiläisen Kolumbian eteläosasta Nevadan ja Utahin kautta itään Wyomingiin sekä eteläisen Kalifornian keskustaan.

Nähtävyydet, jotka ovat kaukana chukarin levinneisyysalueesta ja tyypillisestä elinympäristöstä, ovat yleensä seurausta riistalintujen päästöistä metsästyskäyttöön tai paenneiden lintujen eksoottisista kokoelmista tai riistalintujen tiloista.



Siirtymismalli

Vaikka nämä linnut eivät kulje pitkiä matkoja kausiluonteisesti, chukarit voivat laskeutua alempaan korkeuteen talvikuukausina, etenkin voimakkaan lumisateen aikana. Tämä korkeussuuntainen muuttoliike on hyvin vaihtelevaa, eikä kaikki populaatiot tee näitä liikkeitä.

käytös

Nämä ovat maallisia lintuja, jotka todennäköisemmin pakenevat havaitusta uhasta, mutta lennon aikana he pysyvät usein alhaalla maahan ja lentävät sarjalla erittäin nopeita siipisyötöjä, joita seuraa liukuminen. Niitä löytyy pienistä ryhmistä ympäri vuoden, mutta ne ovat raikkaampia talvella, jolloin parvet voivat kasvaa 40 tai useampaan yksilöyn. Kun ne eivät tunne metsästyksen uhkaa, ne saattavat ahtautua rohkeasti kallioille ja voivat asettaa lintuja tarkkailemaan loppua syövää parvea.

Ruokavalio ja ruokinta

Chukarit ovat kaikkiruokaisia ​​lintuja, jotka syövät monenlaisia ​​ruokia, mukaan lukien siemenet, juuret, ruoho, jyvät, hyönteiset ja hedelmät. He siirtävät ravintolähteet vuodenajasta toiseen riippuen siitä, mitä on runsaasti ja helpointa löytää. Rehujen aikana ne naarmuuttavat ja nokkivat maahan paljastaakseen ruokaa tai voivat ryntää marjat, hedelmät ja siemenet suoraan kasveista.



Pesiä

Nämä ovat enimmäkseen monogaamisia lintuja, vaikka joitain yksittäisiä polygaamian tapauksia on todettu. Naaras rakentaa matalan kaavinpesän, joka on vuorattu höyhenillä tai kuivilla ruohoilla alueelle, jolla se on suojassa tai piilossa lähellä olevalla pensalla, ruohokerroksilla tai kivillä. Pesät ovat yleensä vain 1–2 tuumaa syviä ja vaikka naarasvanhemmat hoitavat suurimman osan pesänhoidosta, urokset saattavat tarjota pienen avun.

Munat ja nuoret

Chukar-munat ovat kermakeltaisia ​​tai kellertävänvalkoisia, joissa on pieniä ruskeita tai purppuranpisteisiä kohtia, ja nautaa kohti on 10–21 munaa. Paritettu pari kasvattaa vain yhden haran vuodessa.

Naispuolinen vanhempi inkuboi munia 22 - 24 päivän ajan. Nuoret poikaset voivat poistua pesästä nopeasti, vain muutamassa minuutissa tarvittaessa, mutta eivät lentää vasta noin kahden viikon ikäisinä.

Chukarin suojelu

Tšukaria ei ole uhattu tai uhanalainen, mutta luonnonvaraiset populaatiot voivat olla alttiita ankarille talveille. Monilla alueilla chukaareja hoidetaan tarkkaan riistalintuina metsästystä varten, ja niitä voidaan jopa kasvattaa erityisesti vapautettavaksi hallittuun metsäkauteen vaikuttamatta ankarasti alkuperäiskansoihin.

Vinkkejä takapihalintulaisiin

Nämä eivät ole tyypillisiä takapihalintuja, mutta ne houkuttelevat helposti luotettaviin vesilähteisiin tai läikkyneen viljan alueisiin, etenkin odottamattomilla alueilla, joilla vapautuneet riistalintuet voivat vaeltaa. Jos chukarit ovat säännöllisiä takapihan vieraita, he arvostavat säröillä maissia, jota tarjotaan maassa tai matalilla alustoilla, lautasilla tai tarjottimilla. Pohjalintukylpylät voivat myös auttaa houkuttelemaan chukaareja.

Kuinka löytää tämä lintu

Paras tapa löytää chukar on käymällä sopivassa kivisessä elinympäristössä ja tarkkailemalla kallion päällä sijaitsevia lintuja. Alueilla, joilla havainnot ovat yleisiä, näitä lintuja ei ole vaikea löytää, vaikka niiden höyhenet sulautuvat huomattavasti hyvin aavikko- tai kanjonin elinympäristöihin. Poistuneiden lintujen odottamattomia havaintoja voi tapahtua melkein missä tahansa.



voitko pestä kuivapesu vain verhot

Tutustu muihin tämän perheen lajeihin

Phasianidae- lintuperheessä asuu yli 180 viiriäisen, francoliinien, lumilukkojen, salvia, rypäleen, fasaanin ja kalkkunan lajia. Joitakin tšukarien tutumpia sukulaisia ​​sekä riistalintuja samanlaisissa lintuperheissä ovat:

  • Villi kalkkuna

Muista tutustua muihin villilintujen tiedotteisiin saadaksesi lisätietoja kaikista suosikki lajeistasi!